Het gaat niet goed met Diergaarde Blijdorp. Toen de gemeente Rotterdam in oktober bijsprong in de vorm van een lening van 10 miljoen euro, wist niemand met zekerheid of er een lockdown zou volgen. Nu dat het geval is vindt raadslid Van Schaik van Leefbaar Rotterdam dat een tweede hulpprogramma niet lang meer op zich kan laten wachten.
‘’Te meer omdat de vooruitzichten voor het nieuwe jaar ook niet erg rooskleurig zijn en het zelfs niet uit te sluiten valt dat er dieren wegmoeten uit Blijdorp’’, aldus Van Schaik, die dit horrorscenario coûte que coûte wil voorkomen.
Van Schaik: ‘’De maatschappelijke waarde van onze dierentuin is te groot om bij het grofvuil te zetten. Niet alleen is het een stadsicoon waar menig Rotterdammer mee is opgegroeid, de eeuwenoude dierentuin is ook een belangrijke trekpleister voor de stad en heeft tevens een educatieve rol in de Rotterdamse samenleving.’’
Hij vreest dat dit allemaal verloren dreigt te gaan als er niet snel noodhulp bij komt. Ook van het Rijk, want Blijdorp wordt niet alleen bezocht door Rotterdammers. Misschien moeten ook omliggende gemeenten, zoals Den Haag, bijspringen.
‘’Aan de Diergaarde zelf ligt het niet’’, zegt hij. ‘’De directie probeert zelf te doen wat zij kan om het hoofd boven water te houden. Denk aan het organiseren van een loterij, de mogelijkheid tot het adopteren van een dier of plant en de succesvolle actie ik ben een Blijdorpert. Maar dat is helaas niet genoeg en ook de huidige noodsteun is niet voldoende om de dieren te kunnen voeden en onderhouden. De Vrienden van Blijdorp is al bereid bij te springen en de verzorging van de dieren over te nemen als het echt niet anders kan. Maar wat gebeurt er in het uiterst ongunstige geval met de dieren’’, vraagt Van Schaik per brief aan wethouder Wijbenga, ‘’als zij noodgedwongen toch weg moeten?’’